optimista országok

Thaiföld 100%Seychelle-szigetek 100%Szamoa 100%
Zimbabwe 100%Közép-Afrikai Köztársaság 100%Argentína 100%
Venezuela 100%Panama 93%Ruanda 87%
Brunei 77%Amerikai Virgin-szigetek 77%Ausztrália 74%
Jordánia 73%Nicaragua 67%Szingapúr 67%
Ciprus 63%Namíbia 63%Olaszország 63%
Görögország 62%Finnország 62%Izrael 61%
Azerbajdzsán 60%Egyiptom 60%Maldív-szigetek 60%

nyitóoldal > Cronio Pérez emlékhely

Ki is volt Dr. Cronio Pérez?

Kolumbiai születésű pszichológus, újságíró, az ELTE tanára, Optimista klub első elnök, de elsősorban egy örökké mosolygós lelkes optimista. Az "Egy Optimista Magyarországért" mentálhigiénés program elindítója. Magyarországon éveken át tanulmányozta az optimizmust, doktori disszertációját is ebből a témakörből írta. Cronio 2003. júniusában halt meg, kerékpározás közben. Cronio emléke örökké szívünkben él.

Néhány szó Cronióról, melyeket ő írt magáról

Meggyőződésem szerint a sikeres és tartalmas élet egyik alapja a pozitív hozzáállás. Ennek szellemében pszichológusként az optimizmus-pesszimizmus kérdéskörében "saját módszeremmel" kultúrközi kutatásokat végzek.

Kidolgoztam és elindítottam az "Egy Optimista Magyarországért" mentálhigiénés programot. A program célja a média és a telekommunikációs lehetőségek újszerű összekapcsolásával kedvező irányú társadalmi folyamatok kialakulásának támogatása, illetve a pozitív tendenciák megerősítése. A program eredményessége érdekében napi kapcsolatban állok különböző civil szervezetekkel, állami intézményekkel, kereskedelmi cégekkel és a médiával.

Eddigi sikereimhez, úgy vélem, optimista alaptermészetem is hozzájárul. Jelenleg újságíróként is tevékenykedem.

Bogotában nőttem fel. Szeretek énekelni, gitározni, salsára és merenguére táncolni: ettől a zenétől pozitív energiát kapok.

Meggyőződésem, hogy a jó humorérzék, az önmagunkkal való elégedettség, a pozitív önértékelés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy kapcsolataink harmonikusabbak legyenek és boldogabban tudjunk élni.

Gondolatok

Mult elesett hatalmunkbul,
a Jövendőnek urai vagyunk... Sokan
azt gondolják: 'Magyarország - volt; -
én azt szeretem hinni: lesz'!

Széchenyi István

"Az biztos, hogy nem igaz, hogy
a boldogság – ahogy mondani
szokták – csak egy percig tart,
meg, hogy csak akkor észleli az
ember, amikor véget ér. Az az
igazság, hogy addig tart,
ameddig él a szerelem, mert
szerelmesen még a halál is szép."

Gabriel García Márquez

Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy rongybábu vagyok csupán, és egy darabka élettel ajándékozna meg, lehet, hogy nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de biztosan megfontolnék mindent, amit kimondok. A dolgok értékét nem abban látnám, amit érnek, hanem abban, amit jelentenek. Keveset aludnék, többet álmodnék; megértettem, hogy ha csak egy percre is lehunyjuk szemünket, hatvan másodpercnyi fényt veszítünk el örökre.
Tovább mennék, amikor mások megállnak, felébrednék, amikor mindenki más alszik. Hallgatnék, amikor ők beszélnek, és mennyire élvezném egy jó csokoládéfagylalt hűvös ízét…
Ha Isten egy darabka életet adna nekem, egyszerű ruhát öltenék, karomat kitárva a nap felé fordulnék, és fedetlen hagynám nemcsak testemet, de lelkemet is.
Istenem, ha oly jó szívem volna, felírnám minden gyűlöletem a jégre, és csak várnám, hogy felkeljen a nap. Van Gogh álmával Benedetti-költeményt festenék a csillagokra, és Serrat dalát szerenádként a Holdnak ajánlanám.
A rózsákat könnyeimmel öntözném, hogy érezzem töviseik fájdalmát, szirmaik szenvedélyes csókját…
Istenem, ha kaphatnék egy darabka életet… Nem telhetne el egyetlen nap sem anélkül, hogy elmondanám az embereknek, akiket szeretek, mennyire szeretem őket.
Minden nővel, minden férfival megértetném, hogy ők a legfontosabbak nekem, így élnék a szerelemmel szerelemben.
Megmutatnám az embereknek, mennyire tévednek, ha azt gondolják, azért nem szerelmesek már, mert megöregedtek; nem is tudják, hogy éppen akkor öregszünk meg, ha nem érezzük többé a szerelmet.
Adnék a gyermeknek szárnyakat, de hagynám, tanuljon repülni egyedül. Az öregeknek megtanítanám, hogy a halált nem az öregség hozza, hanem a felejtés.
Mi mindent tanultam tőletek, emberek…
Megtanultam, hogy mindenki a hegy csúcsán szeretne élni, nem is sejtvén, hogy a valódi boldogság éppen abban rejlik, ahogyan oda feljutunk.
Megtanultam, hogy ahányszor csak egy újszülött apró ökle először szorítja meg édesapja ujját, örök fogságra ítéli azt.
Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga a másikra felülről lenézni, amikor annak talpra állni nyújt segítő kezet. (ismeretlen szerzőtől)


Cronio Pérez együttérző levelek

Feladó: Hoós Rita
Küldve: 2003. julius 3. 11 :20
Tárgy: csatlakozás

Kedves Optimisták!
Nagy megrendüléssel hallgattam a július 2-i rádióműsort. Mélyen együttérzek az özveggyel, elmondhatatlan veszteség érte. Csodálom az erejét és remélem sikerül megőriznie, mert teljesen igaza van, egy ember addig él, amíg a hatása érezhető. A számomra ez az adás nagyon sokat jelentett az életem mostani szakaszában, ezért nagyon szeretnék csatlakozni a klubhoz.
Üdvözlettel: Hoós Rita

Frown

Feladó: tamas iren
Küldve: 2003. július 2. 12:54
Tárgy: Cronio

Tegnap tudtarn rneg a tragikus hírt. Csak arra tudok gondolni, hogy hasonló helyzetben rnit rnondana, rnit tenne Cronio. Szeretnérn optirnistán látni:) Köszönettel tartozunk Neki, hogy annyi derűt hozott közénk, még ha rövid időre is. Szeretnérn, ha az által rnegkezdett pozitív kisugárzás fennmaradna és tovább gyűrűzne.
Tarnás Irén

Frown


Feladó: Szűcs Boglárka
Küldve: 2003. junius 28. 11 :10

Kedves Optirnista klub és tagok!
Részvéternet és rnély fájdalrnarnat szeretnérn nyilvánítini rninden családtag es kedves isrnerősnek,akik jól tudták,Cronio boldog és jó ember volt.Nekern is alkalrnarn volt rnegisrnerkednern Vele egy igen érdekes és hasznos előadás alkalmával. Örülök,hogy rnegisrnerhettern,rnert színt vitt az életünkbe kedvességével és emberségével.
Üdvözettel:Egy optirnista klub tag

 FrownFeladó: Kossuth Zsuzsanna SZKI
Küldve: 2003. július 5. 21 :24
Címzett: Optimista klub
Tárgy: Részvétnyilvánítás

Tisztelt Optimista Klub Kuratóriuma!
Részvétemet fejezem ki Cronio Perez barátunk halála miatt. Iskolánkban a Kossuth Zsuzsanna Szakkepző Iskolában Dabason rendszeresen megjelent lelkes csapatával es nagyon fontos, eredményes munkát végzett.Tevékenysége hazánk javát szolgálta.Az általa sugárzott optimizmus továbbra is hatni fog ! Kosztoláyi Gyula igazgató


Frown

Feladó: Pótor Erika
Küldve: 2003. június 26. 12:09
Címzett: Optimista klub
Tárgy: Re: optimizmus

Kedves Optimista Barátaim!
Mély megrendüléssel és őszinte fájdalommal értesültem dr. Cronio Perez elvesztéséről. Számomra ő "volt" az Egyetlen "ismeretlen ismerős", akivel az interneten ismerkedtem meg, e-mailen es olykor postai úton váltottunk levelet egymással. Személyesen soha nem találkoztunk, sajnos. Ennek ellenére ő rengeteg VIDAMSÁGOT tudott szerezni és POZITÍV ENERGIÁT tudott adni nekem, a családomnak, munkatársaimnak és tanítványaimnak, NEKÜNK, akik 100-nál is többen tagjai vagyunk az Optimista Klubnak. Soha nem feledem, azt az örömet, amikor kisfiam 2001-ben nyert a rajzpályázaton, Cronio Perez gratulált és láthattuk a rajzát az interneten. Emlékszem a családom, barátaim, kollégaim mosolyára, amikor megkapták az optimista igazolványukat és a gyerekek mérhetetlen örömére, amikor jutalmat és igazolványt kaptak az optimista rajzokért.
?Hitvallása?, -ami az internetes oldalán is olvasható- nemcsak ?pusztába kiáltott szó?, hanem, emberi hang, odafigyelés, kapcsolattartés, derű, vidámság, SZERETET, OPTIMIZMUS volt. Hiányozni fognak a programajánlatai, kedves sorai, felhívása a rajzpályázatokra. Örökre hálás vagyok dr. Cronio Pereznek, hogy felismerte és felvállalta e nehéz feladatot: OPTIMIZMUST csalogatni a magyar lelkekbe. Küldetése nem ért végét, szemlélete már a miénk! Remélem! ! ! Az Alapítvány minden tagjának kívánom, hogy legyen elég ereje, egészsége és OPTIMIZMUSA ezt a küldetést folytatni! Búcsúztatásán nem tudok megjelenni~ de lélekben ott leszek. Családja, kollégai és barátai gyászában mélyen együtt érzünk!
Öszinte es szívből jövő fájdalommal:
Kőszegine Pótor Erika - Kőszegi János - Kőszegi Dávid

Frown

Feladó: Mórocz Anikó
Küldve: 2003. június 27. 15:46
Címzett: Optimista klub
Tárgy: Mórocz Anikó

Kedves Baratáim!
Mély megdöbbenéssel kaptam a hírt, miszerint Cronio nincs többé közöttünk. Még nem tudom felfogni, hogy mit jelent ez, de hiányát máris érzem. A Magyar Televizió Rt. munkatársaként ismertem meg őt, végtelenül segitőkész, mindig mosolygó emberként. Most úgy érzem, hogy az optimizmus egy kicsit alább hagyott működni bennem, de ha nem lennék optimista, akkor az ő emlékét se tisztelném eléggé, így hát csakazértis.. .próbálok erős maradni. Nemrég veszítettem el a legjobb barátomat, aki 35 éves se volt még, nagyon megrázott, de remélem, hogy ők ketten Cronioval egy szép és jó helyre költöztek, és o­nnét segítik tovább mindannyiunk életét.
Együtt érzéssel és szeretettel:
Mórocz Anikó

Frown


Feladó: luis enrique tigse tierra
Küldve: 2003. június 26. 21 :50
Tárgy: PARA MI BUEN AMIGO
PARA TI MI GRAN AMIGO, TANTO ME ENSENASTE y QUE TANTO APRENDI DE TI, SON LOS MOMENTOS MAS TRISTES DE LA VIDA EN DONDE CASI NO EXISTEN P ALABRAS PARA PODER EXPLICAR EL MOTIVO DE TU AUSENCIA FUISTE UN GRAN AMIGO Y TRISTEZA DEJAS PERO SEGUIRAS EN ESTE MUNDO

2019. január 1-től az Optimista Klub archiválódik. Mit szól ehhez?

Nekem mindegy.
Nem örülök, mert szeretem az oldalt.
Remélem nem lettetek pesszimisták?
Szívesen szervezném tovább. Kérlek lépj kapcsolatba velem!
korábbi szavazások